Home » Истражување: Виртуелната реалност може да им ги намали болките на болните од рак

Истражување: Виртуелната реалност може да им ги намали болките на болните од рак

by Media24
112 views 2 minutes read

Нова студија покажува дека виртуелната реалност (VR) може да помогне во олеснување на болката и страдањето на пациентите со рак, а придобивките од VR може потенцијално да им помогнат на луѓето со голем број други долгорочни состојби, велат експертите.

Новото истражување покажало дека користењето VR може да помогне да се намалат психолошките ефекти поврзани со хроничните болести.

За да ги поддржат наодите, научниците од Универзитетот „Квинс“ во Белфаст, Ирска започнаа да ги анализираат сите студии за употребата на виртуелната реалност за да им помогнат на пациентите со низа долготрајни болести, пишува Ариш Њуз.

Тие разгледале 31 студија спроведена помеѓу 1993 и 2023 година на оваа тема.

Луѓето можат да се вклучат во VR – каде што доживуваат „поврзување со дигиталниот свет надвор од нивните физички тела“ – користејќи низа алатки вклучувајќи „целосно потопни системи“ како што е уред поставен на главата за да се претстави дигитална средина од 360 степени, со што го зголемува чувството за „присуство“ на личноста во дигиталната средина, напишале авторите.

banner

Студиите ги разгледале интервенциите за виртуелна реалност засновани на животна средина и игри, дизајнирани или да ги релаксираат корисниците пред медицинскиот третман со комбинирање на прошетки во природа и медитација на внимателност, на пример, или да ги научат корисниците на специфични вештини или однесувања кои им помагаат подобро да се справат со нивната состојба.

Научниците откриле дека кај пациентите со рак, потопниот VR „може да има позитивни ефекти врз симптомите на анксиозност и болка“. Анализата, исто така, покажала дека „релаксирачките и ангажирани VR интервенции“ се „прифатливи и остварливи“ кај луѓето со рак, деменција, кардиоваскуларни болести, болести на бубрезите и мултиплекс склероза.

„Нашите наоди сугерираат дека VR интервенциите се прифатливи третмани кои имаат потенцијал да ги подобрат физичките и психолошките последици од физичката болест“, напишаа авторите во списанието BMJ Supportive and Palliative Care.

„Постои истражување со добар квалитет што сугерира дека овие VR интервенции се ефикасни во намалувањето на болката и стресот, особено кај луѓето со рак.

You may also like

@2023 – All Right Reserved. Developed by Media24.News